luni, 29 octombrie 2012

Revedere in Barsaloi

Cum ar suna ideea unei călătorii, la capătul lumii, pe continentul negru? Pentru unii ar părea o nebunie completă, iar pentru alții aventura vieții lor. După paisprezece ani, Corinne Hofmann, faimoasa "femeie masai albă" se reîntoarce în Africa, pentru a-și revedea iubita familie africană și pentru a lua parte la realizarea filmului "Îndrăgostită de un masai", care are subiect întreaga ei viață în Africa.


Pentru mulți ani, ținutul Barsaloi din nordul Kenyei fusese ca un loc de baștină pentru Corinne, la fel și un loc al primei sale iubiri, războinicul sambur Lketinga și locul de naștere al primului lor copil, Napirai, aflată acum la vârsta adolescenței. Mânată de atâtea amintiri și de dorul de casă, Corinne decide să se reîntoarcă în Kenya, pentru a-și vizita familia. Călătoria se plănuiește rapid, mai ales atunci când James, mediatorul dintre familia din Barsaloi și Corinne, îi comunică că tot satul era nerăbdător să o vadă. Înmânată de aceste vești bune, Corinne pleacă către ținutul fostei sale iubiri.
Ajunsă acolo și revizuind orașele care au purtat-o către viitorul ei soț, Nairobi, Maralal și Mombasa, Corinne este izbită de zecile de lucruri care, odată, făcuseră parte din stilul ei de viață. Cultura și vestimentația tradițională a samburilor, prezentă la fostul ei soț Lketinga, dădea o oarecare frumusețe aparte oamenilor din sat, mai ales că războinicii erau împodobiți cu perle și diverse pietre sau materiale, iar pe față și corp erau vopsiți în stil tradițional. La toate acestea, se adaugă kanga, faimoasa pătură viu colorată pe care o poartă samburii. 


Nici enclava care îi constituise atâta timp casa nu se schimbase foarte mult și nici manyatta mamei sale nu avusese de suferit vreo schimbare. În tribul samburilor este o tradiție ca doar femeile să construiască manyatta, întreținându-și soții și având doar ele drept asupra locuinței pe care au construit-o. Bărbații, în schimb, intră în rolul de războinic masai încă de tineri, învățând cum să supraviețuiască sub cerul liber și cum să execute dansurile  și cânturile tradiționale.

Pe lângă numeroasele amintiri împărtășite cu James, Lketinga și mama sa, Corinne este obligată să-i prezinte fostului ei soț cum a decurs, până în prezent, viața lui Napirai, fiica lor. Corinne are ocazia de a vizita vechile locuri pe care obișnuia să șe frecventeze împreună cu Lketinga, inclusiv lungile distanțe parcurse pe jos pentru a aduce apă, precum și micul magazin alimentar care reprezenta mica afacere a întregii familii(de altfel, singurul magazin care exista pe acea vreme în Barsaloi).
Corinne petrece două săptămâni uimitoare în inima Africii, dormind din nou sub cerul liber în manyatta mamei sale, bând chai lângă vatră sau vizitând misiunea din Barsaloi. Despărțirea de cei dragi este destul de grea, dar Corinne pleacă cu inima împăcată, știind că a mai avut încă odată ocazia de a-și revedea familia africană, și sperând din tot sufletul ca, într-o bună zi, să o poată aduce și pe Napirai în Barsaloi, pentru a-și cunoaște rădăcinile africane.

Faimoasă după succesul obținut cu Îndrăgostită de un masai, Corinne Hofmann(1960) își continuă povestea vieții sale în alte două cărți: Adio,Africa și Revedere în Barsaloi, cea din urmă lansată pe piața editorială din Germania în anul 2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu