joi, 10 mai 2012

Pe urmele salbaticiei in Himalaya

Astazi, Libraria Bastilia a gazduit lansarea jurnalului de calatorii “Trei saptamani in Himalaya” al jurnalistului Marius Chivu, implinindu-se chiar un an de la calatoria lui in Nepal, spre trecatoarea Thorung La. Atat Marius Chivu, cat si Gianina Corondan si Vlad Mixich au descris experienta din Himalaya mai mult ca pe o intalnire simpla a omului cu natura, decat ca pe o aventura a unor alpinisti profesionisti.
Cele trei saptamani in Himalya s-au dovedit a fi un simplu vis implinit pentru Marius Chivu si o confruntare cu propriile-i limite,aflandu-se la peste 5000 m altitudine. Totodata, a reprezentat o cunoastere pura a locurilor strabatute: trei tipuri de clima si vegetatie,calatoria pana la baza ghetarului Gangapurna si pana la valea raului Kalindaki-cea mai larga din lume-etc.  ” Himalaya este superba, iar pentru mine experienta a fost grozava pentru ca am fost cu un prieten” a spus Vlad Mixich.

Vernisajul de la finalul lansarii a fost constituit din tablouri ilustrand copii din Nepal, asa cum arata in viata de zi cu zi, copii a caror singura ocupatie era spargerea pietrelor cu un ciocan si asaltarea turistilor pentru a obtine bomboane. “Nepalul este o tara saraca. Sunt oameni din lumea a treia. Acolo am invatat care-i diferenta, practic, dintre saracie si mizerie. La oras, saracia era mizerabila, in schimb sus pe munte, oamenii erau saraci si-atat. Dar acolo, si eu si Marius am invatat un lucru foarte important, vazandu-l si pipaindu-l si stiti ca atunci cand pipai ceva e mai puternic, decat atunci cand il citesti. Acolo am invatat ca saracia si bogatia nu au nicio legatura cu fericirea. Oamenii, copiii pe care i-am vazut,desi sunt foarte saraci, dupa orice standarde ale Romaniei, multi dintre ei erau fericiti”, a mai spus Vlad Mixich.
Asadar, cartea vorbeste despre forta curiozitatii, despre tentatia si placerea de a pleca departe si a-ti testa limitele, despre nevoia de schimbare a obisnuintelor vietii de zi cu zi.
Marius Chivu (n.1978), cronic literar, scriitor, traducator si jurnalist a debutat publicistic cu recenzii literare in anul 2000 in revista Romania literara si editorial cu volumul de poezie Vantureasa de plastic. Din 2005 este redactor-editor la revistele Dilemateca si Dilema Veche, unde tine cronica literara, si colaborator al revistei Elle
Carte recomandata de:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu