joi, 3 mai 2012

"Destinatia turistica" a lui Rui Zink

Recent, scriitorul portughez Rui Zink si-a lansat o noua carte in cadrul editurii Humanitas, in colectia:”Cartea de pe noptiera”. “Destinatie turistica” s-a alaturat celorlalte carti ale lui Rui Zink, prezente in aceeasi colectie: “Cititorul din pestera” si “Asteptarea”. Insusi autorul cartii impreuna cu Radu Paraschivescu, Ioana Parvulescu si Micaela Ghitescu(traducatorul cartilor) au fost prezenti la lansarea care a avut loc la Libraria Kretzulescu.
Rui Zink este, pe langa scriitor, si profesor de literatura la Universidade Nova da Lisboa(Universitatea Noua din Lisabona). Acesta este autor de romane, nuvele, eseuri, piese de teatru si carti pentru copii. A realizat prima carte electronica(e-book) in limba portugheza,dar a si introdus romanul grafic in tara sa natala.
Subiectul ultimei sale aparitii, “Destinatie turistica”, nu este unul obisnuit: un om aparent simplu, un turist, care isi alege ca destinatie o tara in plin razboi, unde moartea pandeste la tot pasul. Un loc inedit pentru o vacanta, am putea spune. Nu este de aceeasi parere si eroul principal. Pentru el moartea nu este o oroare, ci chiar un lucru frumos, o noua destinatie. Cu toate acestea, nimeni nu stie adevaratul motiv pentru care eroul isi doreste moartea. Insa in mintea si inima sa incolteste o intrebare care freamata si in mintile altor oameni:“Exista oare Dumnezeu?”. “O intrebare prosteasca”, dupa parerea lui. ” La inceput este cuvantul, nu? Or, noi Il cuprindem in cuvinte,deci exista. Fiinta omeneasca e singura vietuitoare care transforma in realitate tot ce atinge-chiar daca atingerea asta s-ar produce doar cu gandul. Dumnezeu exista, asa cum exista martienii, amorul, libertatea,democratia, fericirea, drepturile omului, mustele. Iar Dumnezeu nu apare decat atunci cand vrea. Intr-o lume fara destinatie, Dumnezeu este turistul suprem. Apare cand vrea. Si pe urma o sterge. Este si nu este pretutindeni, adica mereu in tranzit. Nu-si asuma responsabilitati, gratie escrocheriei cu liberul arbitru. Iar noi am fost facuti dupa chipul si asemanarea sa…”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu