miercuri, 27 iunie 2012

Sunetul muntelui

Odata ajuns la batranete, s-ar zice ca nu mai ai prea multe de facut in viata sau nu te mai framanta prea multe lucruri. Dar nu acest lucru i se intampla si lui Shingo, un varstnic, cap de familie si tata a doi copii, din provincia Kamakura.

Aparent, viata lui Shingo decurge intr-un mod linistit, singurele lui framantari fiind starea catelusei Teru care se stabilise in gradina lui si ciresii. Dar linistea familiei este tulburata de neasteptatul divort al fiicei sale, Fusako, care in plin ajun de Anul Nou, se intoarce la casa parinteasca impreuna cu cei doi copii ai ei. Se parea ca mariajul ei cu Aihara devenise un calvar pentru ea, iar divortul era singura optiune pentru Fusako. Nici casatoria fiului sau Shuichi nu era prea fericita, intrucat el alesese sa traiasca cu o alta femeie, cu Kuniko. Sotia lui Shuichi, Kikuko, pe care Shingo o adora, stia despre acest lucru, dar pentru a mentine linistea din caminul ei, prefera sa nu ia in seama acest lucru.

Chiar si Shingo afla despre concubinajul fiului sau de la secretara sa Eiko, cu care obisnuia sa iasa la dans din cand in cand.Shingo ajunge chiar sa o intalneasca pe doamna Ikeda, femeia care locuia cu Kuniko, amanta lui Shuichi si este rugat de aceasta sa o ajute sa puna cumva capat relatiei lui Shuichi cu Kuniko.

Linistea sufleteasca a lui Shingo incepe sa se clatine, intrucat vise stranii incep sa il tulbure, vise ce par a prezice anumite necazuri viitoare pentru familia sa.

Yasunari Kawabata s-a născut la Osaka, în 1899. În 1924 a absolvit Universitatea Imperială din Tokyo. A debutat în 1925, şi doi ani mai târziu a devenit cunoscut prin nuvela Dansatoarea din Izu (Izu no odoriko; Humanitas Fiction, 2008), iar în 1948 şi-a câştigat definitiv notorietatea cu romanul Ţara zăpezilor (Yukiguni; Humanitas, 2007). Este primul scriitor japonez care primeşte Premiul Nobel, în 1968, motivaţia juriului fiind „măiestria lui literară, care exprimă cu mare sensibilitate esenţa spiritului japonez".Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără O mie de cocori (Sembazuru, 1952; Humanitas, 2000), Maestrul de go (Meijin, 1954; Humanitas Fiction, 2007),Sunetul muntelui (Yama no oto, 1954; Humanitas, 2010).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu