sâmbătă, 21 iulie 2012

Pe acoperisul lumii: Trei saptamani in Himalaya

Cum ar fi sa calatoresti incontinuu fara intentia de a ajunge undeva? Ca stil de viata. Dar in balon sau sub apa sau  in tren, ci pe jos, mergand printre oameni, traversand lumea pe propriile-ti picioare, purtand retina propriilor ochi de-a lungul drumului lumii. De o astfel de experienta are parte si Marius Chivu, in muntii Himalaya, in incercarea de a trece treatoarea Thorung La, cea mai inalta trecatoare din lume-5428m.

Nepalul este o tara, daca nu frumoasa, atunci cel putin fascinanta, in ciuda saraciei care domina aceasta tara. Peisajele, cultura budista si hindusa, viata haotica a oraselor, toate acestea vor constitui universul lui Marius Chivu, pentru trei saptamani. Impreuna cu amicul sau Catalin, Marius isi impinge la maximum conditia sa de om normal, pentru a face fata duritatii cu care este tratat orice trekker in muntii Himalaya. A face trekking in acesti munti nu este chiar foarte usor, avand in vedere poluarea oraselor, a cantitatii scazute de oxigen, a conditiilor precare de viata cu care se confrunta nepalezii etc.

De-a lungul calatoriei lor, Marius si Catalin au facut cunostinta cu obiceiurile si traditiile nepalezilor. Un bun exemplu este mancarea lor traditionala cu orez ,dal bhat, care se gaseste in fiecare restaurant si guest house. La tot pasul, magazine cu diverse suveniruri, alimente, obiecte traditionale nepaleze si statui ale lui Buddha d-abia isi asteapta vizitatorii. Ritualuri si temple consacrate lui Buddha uimesc fiecare trekker, iar zeii hindusi si budisti isi varsa binecuvantarile peste toata lumea. Pe scurt, Nepalul este o tara in care traditiile sunt cheia catre pace si armonie, iar respectarea acestora este vitala. Pe parcursul celor trei saptamani, Marius si Catalin au experimentat tot ceea ce avea Nepalul mai bun sa le ofere, in special bucuria de a fi singur cu natura, de a te desprinde de lumea virtuala, de a nu a mai intra pe Facebook si nici macar de a avea semnal la telefonul mobil. In fiecare calatorie trebuie sa descoperi, trebuie sa fii curios, trebuie sa fii dedicat intru totul scopului pentru care esti acolo. Traseul pana la trecatoarea Thorung La este unul anevoios, dar tot ceea ce descoperi pe parcursul lui te face sa uiti ca misiunea ta, in sine, este una de un grad ridicat de dificultate.
Trecatoarea Thorung La-5428m

De-a lungul celor 400 de km strabatuti pe jos, cei doi trekkeri romani au trebuit sa infrunte trei tipuri de vegetatie si clima si,desigur, sindromul HAS(High Altitude Sickness), au putut ajunge pana la baza ghetarului Gangapurna, precum si pana la valea raului Kalindaki-cea mai larga din lume-si au putut vedea templul unde este inchisa o zeita in viata.

O carte despre cum e sa ajungi pe "acoperisul lumii" si cum sa urci muntele coborand in tine.

Marius Chivu este cronicar literar, traducator si jurnalist. Este absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. A debutat publicistic cu recenzii literare in revista Romania Literara in anul 2000 si a initiat si coordonat proiectul caritabil "Cartea cu bunici"(ed.Humanitas).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu