marți, 18 septembrie 2012

Komayo.Povestea unei gheișe

În trecut, arta gheișelor era în plină floare, mai ales în secolele XVIII și XIX, artă prețuită în tot teritoriul Japoniei. De altfel, cartierele de plăceri erau la apogeu, unde gheișele se specializau în arte tradiționale japoneze, muzică, dans, ceremonia ceaiului și conversații cu bărbații pe care îi întrețineau. Un astfel de cartier era și Shimbashi, unde casa de gheișe Obanaya era cea mai cunoscută pentru serviciile de calitate, întotdeauna organizate cu profesionalism, și mai ales pentru una dintre cele mai cunoscute gheișe: Komayo.

Komayo a debutat încă de tânără în arta gheișelor și dorea să ajungă o gheișă experimentată, fiind mereu preocupată să organizeze totul cu bun simț și cu profesionalism. Norocul i-a surâs atunci când, la vârsta de 22 de ani, un tânăr bogat a răscumpărat-o, cumpărându-i contractul și luând-o în îndepărtata Akita. Komayo crezuse că de-acum încolo viața ei va fi numai bucurie și fericire, numai că după trei ani, nenorocul și-a arătat fața, iar soțul ei murise. Neavând altă opțiune, se reîntoarce la Obanaya pentru a-și relua viața de gheișă.

Numai că la scurt timp, viața îi este zdruncinată de apariția a trei bărbați, care o doreau la recepții necontenit: Yoshioka, care dorea s-o facă amanta sa și sa-i cumpere contractul, Segawa Isshi, care-și dorea să o ia de soție, fiindcă o iubea din tot sufletul și încă un om de afaceri bogat, care o dorea doar pentru plăcerile carnale. Dar așa cum se întâmplă mereu în lumea gheișelor, atât Segawa, cât și Yoshioka, se îndrăgostesc de gheișe mai tinere, care-și făceau debutul, abandonând-o toți pe Komayo, care rămâne singură, alinată doar de propria-i durere.

Soarele răsare,însă, și pe strada lui Komayo, atunci când patroana ei, Jukichi moare, iar soțul acesteia, Gozan, fiind mult prea înaintat în vârstă și incapabil să conducă singur casa de gheișe, îi încredințează lui Komayo afacerea, fiind convins că aceasta era pe drumul de a deveni o gheișă experimentată, așa cum cerea tradiția.

O poveste formidabilă despre arta gheișelor, iubire și,în același timp, trădare.

"Un roman minunat, cu personaje conturate puternic, stil narativ alert, descrieri luxuriante și analize fine și incisive ale sentimentelor și motivațiilor"-Bradley Winterton

Nagai Kafu, pseudonim al lui Nagai Sokichi(1879-1959), este un important prozator, dramaturg și eseist japonez din prima jumătate a secolului al-XX-lea. În 1898 a început să scrie povestiri, iar în 1900 și-a publicat câteva încercări literare. Preferând trecutul fermecător și plin de tradiție al orașului Tokyo, Nagai Kafu a scris Komayo.Povestea unei gheișe în 1917, precum și Bambusul pitic(1918), a căror acțiune este plasată în cartierele gheișelor. A continuat să scrie și în timpul războiului, în ciuda cenzurii dure practicate de guvern.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu